Coaching

Ce este coachingul?

Este un traseu de autocunoaștere și de transformare personală parcurs de tine în parteneriat cu coach-ul în vederea punerii în valoare a întregului tău potențial, atât personal, cât și profesional.

Cei trei piloni ai coaching-ului — încrederea, onestitatea și întrebările revelatoare — susțin un proces de schimbare care îți poate îmbunătăți semnificativ abilitățile de lider, munca și viața.

“Knowing yourself is the beginning of all wisdom.” ― Aristotle

Ce este coachingul?

Este un traseu de autocunoaștere și de transformare personală parcurs de tine în parteneriat cu coach-ul în vederea punerii în valoare a întregului tău potențial, atât personal, cât și profesional.

Cei trei piloni ai coaching-ului — încrederea, onestitatea și întrebările revelatoare — susțin un proces de schimbare care îți poate îmbunătăți semnificativ abilitățile de lider, munca și viața.

“Knowing yourself is the beginning of all wisdom.” ― Aristotle

Încredere

Coaching-ul porneste de la premisa ca nu e nimic in neregula cu clientul: acesta are toate resursele de care are nevoie pentru a se descurca in viata si in profesie. Sarcina coach-ului este sa sprijine descoperirea si utilizarea acestor resurse, precum si sa stimuleze si insoteasca un proces creativ de gasire a solutiilor la problemele cu care se confrunta clientul.

Onestitate

Increderea absoluta in potentialul clientului merge mana in mana cu onestitatea neconditionata: coach-ul nu este un lingusitor, dimpotriva, unul dintre rolurile lui este sa-i oglindească clientului cu onestitate tocmai acele lucruri la care acesta s-ar putea să evite să se uite.

Întrebări revelatoare

Unul din cele mai importante instrumente pe care coach-ul le are la dispozitie a fost patentat in vechea Grecie de parintele filosofiei occidentale, Socrate. Este vorba despre intrebările, de multe ori incomode, care provoaca mintea si sufletul la un proces de auto-cunoastere si de revizitare a ideilor primite de-a gata.

La ce folosește coachingul?

  • Ai de luat o decizie importanta, cu implicatii in viata profesionala si/sau personala, si nu te poti hotari
  • Ai fost promovat(a) si nu ai mai condus echipe pana acum
  • Vrei sa ajungi „cineva”, dar nu te-ai hotarat inca cine anume
  • In ultima vreme, serviciul a devenit o corvoada si gasesti tot mai greu motivatia de a veni la birou
  • Ti s-a spus ca „nu stii sa lucrezi cu oamenii”
  • Vrei sa fii mai performant(a), dar ceva in tine nu te lasa sa reusesti
  • Ti se pare ca seful/sefa sau colegii tăi te supra-estimeaza si te temi ca-i vei dezamagi
  • Intre „acasă” si birou s-a cascat o prapastie de netrecut
  • Nu te simti apreciat si ti-ai pierdut motivatia de a mai depune efort

“We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them”
— Albert Einstein

“We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them”
— Albert Einstein

Ce nu este coachingul?

  • Un coach este un tovaras de drum care crede in tine si care te ajuta sa-ti pui in valoare intregul potential.
  • Un consultant iti ofera sfaturi si experienta si rezolva probleme specifice domeniului lui de expertiza.
  • Un mentor se pune chezas pentru tine, iti ofera sfaturi, experienta, informatii privilegiate, acces in cercuri profesionale si recomandari.
  • Un profesor te educa impartasind cu tine cunostintele lui.
  • Un terapeut te ajuta sa depasesti blocaje care ti-au dat batai de cap de foarte multa vreme si care au, de cele mai multe ori, sursa în trecut.
  • Un trainer te ajuta sa inveti deprinderi si abilitati noi.

Obiectivele procesului de
coaching

Desi toate abordarile prezentate mai sus sunt valoroase si contribuie la dezvoltarea sau transformarea personala, coaching-ul are doua obiective fundamentale care, indiferent de tema lucrata, merita subliniate si exemplificate:

CRESTEREA CONSTIENTIZARII

Un prim obiectiv al coach-ului este sa-l ajute pe client sa „aprinda lumina in colturile intunecate ale mintii sale” si vada lucrurile din perspective din care acesta nu a mai privit pana acum.
Pe masura ce nivelul de constientizare si de intelegere cresc, clientul incepe sa dispuna de noi optiuni actionale si comportamentale pe care si le poate asuma.

ASUMAREA RESPONSABILITATII

Dupa descoperirea noilor optiuni, obiectivul coach-ului devine acela de a sprijini clientul in a lua o decizie, a isi asuma niste pasi de actiune si in a urmari alaturi de acesta punerea lor in practica.

Mai sus puteti urmari un studiu de caz video pe diferenta intre Coaching si Instructie, cu focus pe cresterea constientizarii si asumarea responsabilitatii.

Ce este Coachingul Transformational?

In acceptiunea mea, cand vorbim despre coaching transformational, vorbim despre o abordare de profunzime ce propune clientului descoperirea si intelegerea resorturilor interioare care ii influenteaza perceptia despre realitate si comportamentele.

In abordarea transformationala urmarim constientizarea valorilor, credintelor, convingerilor, normelor, asteptarilor si tiparelor de gandire, constiente si inconstiente, care ne influenteaza starea de bine si performanta.

Astfel, clientul capata intelegere si control asupra propriilor stari si dobandeste mai multa motivatie si putere in relatie cu deciziile pe care si le asuma.
Dincolo de cele enumerate mai sus, abordarea mea in Coaching Transfromational mai integreaza 2 aspecte:

NEUROSTIINTA

Integrarea neurostiintei in procesul de coaching ajuta clientul sa intelegea fundamentele „hard” care il predispun la anumite perceptii sau reactii.

O mai buna intelegere a propriului creier il va ajuta sa isi anticipeze si ajusteze reactiile intr-un mod care sa ii maximizeze rezultatele.

PROFILARE PSIHOLOGICA

In cazul in care clientul este interesat, putem accelera procesul de autocunoastere utilizand o paleta de instrumente psihometrice validate stiintific, folosite la NASA si in companii din Fortune Top 500, ce masoara:

  • arhitectura personalitatii
  • valorile si tiparele de gandire dominante

Echipa de Coaching Mind Architect